Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

26/10/2010

Itàlia

italia.jpgItàlia és una península situada al mar mediterrani que té les dues illes més gran del mar mediterrani, sicília i Sardenya.

Idiomes oficials

Italià

Capital

Roma

Ciutat més gran

Roma

President

Giorgio Napolitano

Densitat

198 hab/km²italia (1).jpgRoma Antiga

La Roma antiga va ser una civilització que va créixer a partir d'una comunitat agrícola fundada a prop del segle VIII fins convertir-se en un imperi col·losal que s'estenia per tot el mediterrani. Durant la seva existència de dotze segles, la civilització romana va evolucionar d'una monarquia a una república basada en una combinació d'oligarquia i democràcia cap a l'imperi autocràtic. Va dominar l'Europa Occidental, i tota l'àrea que envolta la mar mediterrània, per mitjà de les conquestes i l'assimilació cultural. "Itàlia", durant la República i l'Imperi romans, va ser el nom de la península Itàlica. Durant l'època de la República, Itàlia (que s'estenia des de Rubicó a Calàbria) no era una província ans el territori de la ciutat de Roma, i per tant gaudia d'un estatus especial; per exemple, els comandants militars no entrar-hi amb llurs exèrcits, l'entrada de Juli Cèsar amb les seves legions va marcar el començament de la guerra civil.

A partir del segle III, l'Imperi romà va entrar en decadència. L'Imperi Romà d'Occident, que incloïa Hispània, Gàl·lia i Itàlia es va dividir en diversos regnes el segle V. L'Imperi Romà d'Orient, governat des de la ciutat de Constantinoble, i conegut com a Imperi Bizantí, va sobreviure després de la caiguda de Roma, el 476 dC, data que també marca el començament de l'Edat mitjana.

 

Religió

El catolicisme romà és la religió més gran de l'Estat italià. Tot i que ja no n'és la religió oficial, encara té un paper important en els afers polítics nacionals, en part a causa de la locació de la Santa Seu dins Roma. El 87,8% dels italians s'identifiquen com a catòlics, encara que només el 37% és practicant o membre actiu. Altres grups cristians a Itàlia són els cristians ortodoxos orientals i els cristians ortodoxos grecs. Els grups protestants més nombrosos són els pentecostals i evangèlics que agrupen 500.000 persones. Els Testimonis de Jehovà s'han estimat en 235.685 persones. Com a resultat de les onades recents d'immigració d'altres regions el món, hi ha a prop de 800.000 musulmans.

 

Les arts visuals

 

Itàlia ha estat la llar de diversos moviments artístics i intel·lectuals al llarg de la seva història, els quals s'han estès per tota Europa i més enllà, com ara el Renaixement i el Barroc. Alguns dels grans artistes visuals italians són Miquel Àngel, Leonardo da Vinci, Donatello, Botticelli, Fra Angelico, Tintoretto, Caravaggio, Bernini, Ticià i Rafael.

Ciència

 

En la ciència, Galileo Galilei va realitzar importants avanços cap a la revolució científica, i Leonardo da Vinci és l'epítom de l'enginyer renaixentista. Itàlia ha estat la llar de diversos científics i inventors de gran renom: Enrico Fermi, un dels pares de la Mecànica quàntica i cap del Projecte Manhattan; l'astrònom Giovanni Domenico Cassini; el físic Alessandro Volta, inventor de la bateria elèctrica; els matemàtics Joseph Louis Lagrange i Fibonacci; els premi Nobel de física Guglielmo Marconi inventor de la ràdio; i Antonio Meucci, inventor del telèfon.

musica.jpgMúsica

La música ha jugat un paper molt important en la cultura italiana, ja sigui la música popular o la música acadèmica. Com a origen de l'òpera, Itàlia va proveir molts dels fonaments de la música tradicional acadèmica o clàssica. Els instruments que se n'associen, com ara el piano i el violí, hi foren inventats, i moltes de les formes musicals clàssiques tenen llurs arrels en les innovacions de la música italiana dels segle XVI i XVII, com ara la simfonia, el concert, i la sonata. Entre els compositors italians més reconeguts es troben els renaixentistes Giovanni Pierluigi da Palestrina i Claudio Monteverdi; els barrocs Alessandro Scarlatti, Arcangelo Corelli i Antonio Vivaldi, els clàssics Niccolò Paganini i Gioacchino Rossini; i els romàntics Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini. Els compositors contemporanis italians, com ara Luciano Berio i Luigi Nono han contribuït significativament en el desenvolupament de la música electrònica i experimental.

Esports

Els esports populars a Itàlia són, primerament, el futbol, així com el bàsquet, voleibol, waterpolo, rugbi i d'altres. Els esports d'hivern són molt populars a la zona nord de l'Estat.

13:50 Enviat per Montse en Països | Enllaç permanent | Comentaris (0) | Marcadors: italia, paísos | |  Imprimir |  del.icio.us | | Digg! Digg | | | | |  Facebook

Els comentaris estan tancats.