Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

23/02/2010

El Plàtan

bananes moltísimes.jpgLa banana o plàtan és el fruit en forma de baia oblonga i arquejada del bananer, de polpa farinosa i pell gruixuda, mancada de llavors i comestible. Agrupa un gran nombre de plantes herbàcies del gènere Musa, tant híbrids obtinguts per horticultura a partir de les espècies silvestres del gènere Musa acuminata i Musa balbisiana, com cultivades genèticament a partir d'aquestes espècies.

 


És una planta originària de les zones tropicals de l'Àsia Sud-oriental d'on posteriorment va passar a ser conreada a Àfrica, Amèrica i a altres indrets del món de clima similar, com ara Oceania i Australàsia. Els bananers de les Illes Canàries són, generalment, d'una varietat nana.

Classificada originalment el 1753 per Linné com Musa paradisiaca, l'espècie tipus del gènere Musa, estudis posteriors han portat a la conclusió que la complexa taxonomia del gènere inclou nombrosos híbrids, de variada composició genètica, i s'ha desenvolupat un sistema estrictament sui generis de classificació per catalogar aquesta variació.

Tanmateix, d'acord a les regles del Codi Internacional de Nomenclatura Botànica, el nom linneà és prioritari, i continua sent usat tant en la seva forma original com en la modificada Musa × paradisiaca, que indica que es tracta d'un híbrid.

bananer bananes arbre.jpgEl bananer

El bananer no és un arbre ni un arbust sinó que és una planta herbàcia de grans dimensions ja que pot arribar a 8 metres d'alçada i les fulles fer 3,5 metres de llarg (depenent de la varietat conreada). El conreu del bananer es basa en la multiplicació vegetativa de la planta. Una vegada trasplantat un rizoma del tipus corm en surt una tija, o des del punt de vista botànic més exactament una pseudotija, la qual produirà un únic raïm o mà de bananes i després morirà i serà substituïda per una altra tija que continuarà el cicle fins l'esgotament de la planta al cap d'uns 25 anys.

Actualment també es fa reproducció vegetativa en laboratori per evitar propagar malalties, ja que es pot realitzar selecció genètica directa. Les varietats més conreades són híbrids, mutacions i modificacions i millores entre diverses espècies. Les bananes es produeixen al llarg de totes les estacions de l'any, no són plantes de temporada.

Les varietats més conreades per a postres són de la classe Cavendish que va desplaçar a partir de 1950 la varietat Gross Michel afectada per una malaltia fúngica molt greu la malaltia del Panamà. També es conreen varietats molt més riques en midó per a consumir cuites. La flor del bananer i la part interna de la tija també és comestible crua o cuita i és popular aquest ús a la cuina de l'Índia.

Les fulles del bananer són flexibles i impermeables serveixen tant per embolicar el menjar com per construir cabanes o com paraigües. Les plantes silvestres de bananer tenen fruits amb llavors dures, però les conreades no en tenen cap.

 

banana i una sense pell.jpgEl fruit: la banana

 

En primer lloc, cal dir que totes les bananes d'importació es cullen verdes i que són afectades per les temperatures amb les que finalment maduren fora del bananer. En el transport són refrigerades a entre 13,5 a 15 ºC si les temperatures són inferiors els fruits es tornen grisos. El contingut calòric és similar al de la patata: unes 80 a 100 calories per 100 grams (pes aproximat d'una banana mitjana), per la qual cosa, tot i tenir el doble de calories que les pomes, no deixen de ser relativament baixes en calories i aptes per a ser incloses en dietes d'aprimament. El contingut en sucres és del 12% i el de proteïna d'1%, en varietats de postre. Els greixos són molt escassos: un 0'3% del fruit i la fibra dietètica arriba al 2'6%. A més, té uns 358 mg de potassi i 9 mg de vitamina C per cada 100 grams.

 

Valor nutricional en 100 g de polpa de banana

 

Aigua

69,9%

Hidrats de carboni

20,2%

Cel·lulosa

8,1%

Proteïnes

1,3%

Lípids

0,4%

Àcid màlic

500 mg

Àcid cítric

150 mg

Àcid oxàlic

6 mg

Potassi

400 mg

Fòsfor

28 mg

Sodi

2 mg

Ferro

0,6 mg

Vitamina B1

0,1 mg

Vitamina B2

0,6 mg

Vitamina B3

0.665 mg

Vitamina B5

0.334 mg

Vitamina B6

0.367 mg

Vitamina B9

20 μg

Vitamina C

8 mg

Calci

5 mg

Magnesi

27 mg

Zinc

0.15 mg

 

16:19 Enviat per Montse | Enllaç permanent | Comentaris (1) | Marcadors: banana, plàtan, fruita, bananer | |  Imprimir |  del.icio.us | | Digg! Digg | | | | |  Facebook

Comentaris

M'encanten els plàtans!!!!!!!!!!

Enviat per: jessica | 19/04/2011

Els comentaris estan tancats.