Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

27/01/2010

La terra i el clima

42-18431972.jpgEl clima constitueix les condicions mitges del temps en una zona determinada. El clima pot ser afectat per la latitud, els corrents marins i l'efecte hivernacle, entre altres factors. Quan alguna d'aquestes variants canvien, el clima també s'altera.


Per què hi ha les estacions a la Terra?

El planeta compte amb estacions perquè, com el seu eix es troba inclinat, en girar al voltant del sol un hemisferi sempre es troba més orientat cap a aquest que l'altre hemisferi. Quan l'hemisferi Nord apunta cap al costat del Sol (el 21 de març al 21 de setembre) allà és primavera i estiu, mentre que en l'hemisferi Sud és tardor i hivern.

Quan l'hemisferi Sud aquesta dirigit cap al Sol (del 21 de setembre al 21 de març) allà és primavera i estiu, mentre que a l'hemisferi Nord arriba la tardor i l'hivern.

42-19250505.jpgPer què fa més o menys calor?

Hi ha diferents temperatures en diferents zones com a conseqüència que la Terra és rodona, i el Sol no les escalfa a totes les regions per igual. Les àrees més properes a l'Equador sempre tenen climes més calidos perquè reben en forma vertical els llamps|raigs del Sol. En allunyar-se d'aquesta zona, aquests s'escampen al ran i sobre les regions cada vegada més grans, d'aquesta forma no arriben a escalfar tant.

Les regions equatorials no tenen perquè suportar massa canvis de temperatura, però tenen estacions plujoses i seques.

Alteren els corrents oceànics al clima?

Segons la temperatura de l'aigua que condueixen, refreden o escalfen les masses d'aire i així influeixen sobre el clima local. Els corrents marines calidas avancen cap a l'oest pel Pacifico i generen condicions climàtiques més humides i calidas al sud-oest d'Àsia i el nord d'Austràlia.

Quins factors afecten el clima?

El clima es troba influït per diversos factors, per exemple, les altes muntanyes són fredes i els llocs propers al mar compten amb climes més humits que altres de terra endins. La latitud també influeix, a les regions polars neva i fins i tot les àrees amb menys fred estan gelades gran part de l'any. Els climes temperats, per la seva part, té estius realment calidos, hiverns frescos i bastants pluges. Les àrees àrides dels deserts són caloroses i seques i les àrees tropicals són molt caloroses i humides.

surface-melt-water-arctic-ocean_1680x1050.jpgQuè és una era de gel?

L'era de gel és el període en què part del planeta queda cobert per gel. Com ara, que els pols estan congelats. Algunes d'aquestes eres són més dures que d'altres, per exemple, fa milions d'anys, les glaceres van cobrir la major part del planeta. L'última era del gel realment severa va ser farà 20.000 i 80.000 anys enrere.

Del qual es tracta l'efecte hivernacle?

6a00e0099631d0883300e553d2a18b8834-800wi.jpgL'efecte hivernacle és una cosa que succeeix quan la calor del Sol que no és absorbit per la Terra torna a l'espai, en aquell moment, gasos de l'atmosfera com és el diòxid de carboni, els rovells|òxids de nitrogen, i els clorofluorocarbonos (CFC) el retenen en part i tornen a irradiar-los cap al planeta. Si no existís l'efecte hivernacle a la Terra hi hauria hores de tant fred que seriosa gairebé impossible la vida en ella. Tanmateix, en els últims temps, la indústria allibera gran quantitat de CFC a l'atmosfera que es reté massa calor. Aquesta porta com a conseqüència l'escalfament global que perjudica el clima terrestre, sobretot en un futur.

Opinió:

A mi m'agrada molt el clima per què quant neva, plou, etc. et diverteixes per exemple fer patinatge sobre gel per què hi ha gel o jugar amb la neu o veure des de dins de casa asseguda en una cadira al costat de la finestra com rallisca la pluja per les finestres, etc.

Fet per: Vanessa

 

13:11 Enviat per Montse en Actualitat, Ciència, Video | Enllaç permanent | Comentaris (0) | Marcadors: la terra, clima, co2, meteorologia, humanitat, desertificació, efectivament hivernacle | |  Imprimir |  del.icio.us | | Digg! Digg | | | | |  Facebook

Els comentaris estan tancats.