Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

06/01/2010

El Llibre

187743567.jpgQué és un llibre??... un llibre és una obra impresa o manuscrita no periòdica que consta d'una sèrie de fulls de paper (si és pergamí o vitel·la es parla de còdex), cosida o enquadernadona de manera que es reuneix en un volum. Segons la definició de la UNESCO  ha de tenir 49 pàgines o més, sense comptar les cobertes. Un llibre pot tractar sobre qualsevol tema. Un llibre és també cadascuna de les parts de l'obra en els codis i lleis d'una gran extensió.

També a'anomena llibre tota obra independent, tot fent abstracció de la concreció física formal.bUn llibre és una col·lecció d'un o més treballs escrits, usualment imprès en paper i cobert amb tapes per protegir-lo i organitzar el material imprès. Sintèticament, es pot dir que el llibre neix com a imitació del còdex, però en paper en comptes de pergamí. És arran de la impremta que el llibre va anar atenyent la majoria de trets que li són característics i que alhora el distingeixen del còdex.


Livro_3_Misticos.jpgL'Escriptura

Quan els sistemes d'escriptura foren inventats en les antigues civilitzacions l'home utilitzà tots els suports d'escriptura dels que es van fer servir: tables amb cera, plom, pells, ossos, fusta, papirs o post de massilla.

És probable que la primera escriptura aparegués a Àsia a l'antiga Mesopotàmia, mitjançant signes cuneiformes: escriptura cuneiforme (s'utilitzava una eina de canya amb secció triangular que fenedida en argila deixava una marca en forma de cunya). La van utilitzar els sumeris, accadis, asiris, hititas, perses, babilonis, etc. Sobre l'escriptura egípcia podem distingir l'escriptura jeroglífica, que representa les paraules mitjançant figures (altres pobles, com els hittites i els asteques, també van tenir aquesta mena d'escriptura) que va evolucionar en cursiva: en les escriptures hieràtica i demòtica i també en una escriptura fonètica amb 22 signes consonàntics i 36 sil·làbics.

L'Història

42-15219085.jpgDes dels seus orígens, la humanitat ha hagut de fer front a dos problemes fonamentals:

- La manera de transmetre els continguts en l'espai i en el temps

- La manera de preservar-los

El plantejament d'aquestes qüestions no és una qüestió baladí ja que suposa d'una banda, determinar-ne la forma de garantir la integritat intel·lectual del contingut de l'obra i la conservació del suport en el que fou plasmada, i d'altra banda, el mitjà pel qual es mantindrà inalterada la intenció o finalitat per la qual va concebre's. Els orígens de la història del llibre es remunten a les primeres manifestacions pictòriques dels nostres avantpassats, la pintura rupestre de l'home del paleolític. Amb un simbolisme carregat de significats religiosos, aquestes pintures presentaven animals, caceries i altres escenes quotidianes de l'entorn natural de l'home antic, que tractava de dominar les forces adverses de la natura capturant la seva essència mitjançant la seva representació.

Escrit per: Vanessa

 

 

16:38 Enviat per Montse en Escola | Enllaç permanent | Comentaris (0) | Marcadors: llibres, literatura, cultura, escriptura, aprenentatge, coneixement, escola | |  Imprimir |  del.icio.us | | Digg! Digg | | | | |  Facebook

Els comentaris estan tancats.