Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

01/01/2010

Divorci entre Catalunya i la resta d'Espanya per la sentència de l'Estatut

42-19907881.jpgEl divorci entre Catalunya i la resta d'Espanya a compte de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut és cada vegada més rotund. Mentre el 61% dels espanyols creu que l'Alt Tribunal "té l'obligació" de retallar l'Estatut "si entén que no s'ajusta a la Constitució", idèntica proporció de catalans rebutja qualsevol retallada d'un text que "ha estat aprovat pel Parlament de Catalunya i per les Corts i revalidat en referèdum ". De fet, en el conjunt d'Espanya només aposten per respectar la integritat de l'Estatut un 23% dels consultats. En canvi, un de cada quatre catalans admet que el Constitucional retalli el text estatutari si entén que incorre en inconstitucionalitat


Les posicions a favor de la retallada en cas d'inconstitucionalitat són majoritàries entre els votants de tots els partits estatals, encara que amb alguns matisos. Per exemple, un 93% dels electors del partit de Rosa Díez, UPyD, i un 72% dels del PP es mostren partidaris de retocar l'Estatut. En canvi, aquesta taxa cau al 63% entre els votants d'IU / ICV i al 55% entre els del PSOE. Així mateix, mentre només un 13% dels electors populars es mostra a favor de respectar l'Estatut, aquest percentatge s'acosta al 30% entre els votants socialistes i d'Esquerra Unida. Si les posicions s'analitzen per comunitats autònomes, els resultats són encara més significatius.

Senyera_(Pl._Octavià,_S._Cugat_del_Vallès)_01.jpgCertament, la posició majoritària aposta per la retallada de l'Estatut, però amb intensitats diferents. En el cas de valencians i andalusos-els estatuts podrien veure's afectats per la sentència-, la taxa dels qui consideren que l'Alt Tribunal ha de retocar l'Estatut català si s'aprecia signes d'inconstitucionalitat supera el 60. En canvi, entre els gallecs aquesta taxa s'acosta al 70%, i entre els madrilenys s'acosta al 75%. El sorprenent és que fins i tot una majoria dels bascos (50%) recolza la retallada, davant un 35% que ho rebutja. Les posicions dels catalans s'aproximen, però, a les de la resta dels espanyols en altres qüestions, com les consultes independentistes celebrades recentment a Catalunya o la imatge dels tres últims presidents de la Generalitat: Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla . Així, pel que fa a les consultes, no sembla que la seva proliferació sigui motiu d'especial inquietud en l'opinió pública espanyola.

Només un 32% dels ciutadans afirma que aquesta qüestió el preocupa d'alguna manera (una taxa que cau al 25% a Catalunya), mentre que dos de cada tres entrevistats (el 67% dels espanyols i el 73% dels catalans) es mostren poc preocupats. I si s'atén a la filiació electoral dels entrevistats, l'únic col.lectiu en què predomina la preocupació per aquest assumpte és entre els votants d'UPyD (un 67%), mentre que entre els electors de la resta de grups, inclòs CiU, no hi ha grans diferències i en tots ells predomina una escassa preocupació. La inquietud és més gran entre els populars (37%); similar entre els votants socialistes i de CiU (28-29%), i menor entre els d'IU (25%). inalment, els catalans i la resta dels espanyols coincideixen que el millor president de la Generalitat per a Catalunya i per a Espanya ha estat Jordi Pujol. Això sí, mentre els espanyols situen després de Pujol a Pasqual Maragall i José Montilla com a millors presidents per a Catalunya i per a Espanya, els catalans creuen que Montilla ha estat una mica millor per a Espanya que Maragall. I les percepcions dels altres territoris són també significatives. Per exemple, entre els andalusos, Pujol i Maragall han estat millors presidents, tant per Espanya com per a Catalunya, que Montilla. Per contra, al País Valencià, Maragall apareix com a millor president que Pujol per Espanya.

Escrit per: Vanessa

 

09:20 Enviat per Montse en Actualitat | Enllaç permanent | Comentaris (0) | Marcadors: espanya, catalunya, actualitat | |  Imprimir |  del.icio.us | | Digg! Digg | | | | |  Facebook

Els comentaris estan tancats.