Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

06/09/2009

Leonardo da Vinci l'home el somiador

leonardo-da-vinci.jpgLeonardo da Vinci (Vinci, Toscana, 15 d'abril de 1452 - Amboise, 2 de maig de 1519) era un artista florentí i un home d'un esperit universal, a la vegada, científic, enginyer, inventor, anatomista, pintor, escultor, arquitecte, urbanista, naturalista, músic, poeta, filòsof i escriptor. Leonardo era alumne del cèlebre pintor florentí Andrea del Verrocchio. Els seus primers treballs importants foren realitzats al servei del duc Lluís Maria Sforza a Milà.

 


monalisa11280.jpgLeonardo da Vinci va neixér el 15 d'Abril del 1452 a les 23 de la nit, i va anar-sen el 2 del maig del 1519. Aquest mateix any el seu pare es casa amb una jove de família rica anomenada Albiera. L'any 1457 fou batejat amb el nom de Lionardo pel sacerdot Piero de Bartolomeo de Vinci. Aquest mateix any Catalina es casa amb Acattabriga de Piero del Vacca i llavors Leonardo fou a viure a casa del seu pare on vivien també els pares d'aquest.

A mitjans de la dècada del 1460 la seva família es traslladà a Florència on Leonardo va rebre la més exquisida educació d'aquesta ciutat, centre artístic e intel·lectual d'Itàlia. En aquesta epoca Leonardo era elegant, persuasiu en la conversa i un extraordinari músic i improvisador. L'any 1464 mor la seva madrastra Albiera i llavors el seu pare es casa amb Francesca. L'any 1466 mor Francesca.

L'any 1468 mor als 96 anys el seu avi Antonio di Piero di Guido de Vinci. L'any 1468 el seu pare fou anomenat notari de la Signoria i llavors aquest i el seu tiet Francesco lloguen en Florència una casa i estableixen les seves respectives famílies. Aquest mateix any (1469) Leonardo entrà en el taller de Andrea Verrocchio. En aquesta època és quan Leonardo s'inicia en diverses activitats, des de la pintura fins a l'elaboració de grans projectes escultòrics en marbre i coure.

Dos anys desprès (1472) entra a formar part del gremi de pintors de Florència.

El 15 d'abril de 1476 es acusat de sodomia i és detingut però el van posar en lliberta el juny del mateix any. En el 1478 Leonardo aconsegueix la mestria en el gremi de pintors de Florència. L'any 1482 es traslladà a Millán on entrà al servei de Ludovico Sforza, duc de Millán. En el 1489 comença a treballar en els estudis anatòmics. L'any següent va organitzar festes en la Cort, dissenyant vestuaris, ornaments i jocs.

Leonardo_LEV023.jpgL'any 1491 va organitzar la festa del casament de Ludovico Sforza, duc de Millán, amb Beatriu d'Este.

Dos anys més tard Leonardo va visitar el llac de Como, la Valsassina, la Valtellina i la Val di Chiavenna. Es creu que acompanyava temporalment a Biaca Maria, esposa de Maximiliano, que es dirigia cap a Alemanya. El 13 de juliol d'aquest mateix any la mare de Leonardo, Caterina, fou a Millán. L'any 1494 va fer treballs de dessecació i restauracions en la Sforzesca, la vila model dels ducs prop de Vigevano.

Es creu que a l'any següent morí la seva mare Caterina. L'any 1496 Lucas Pacioli fou a Millán i comença la seva amistat amb Leonardo. L'any 1498 Ludovico regala a Leonardo una vinya. L'any 1499 Leonardo surt cap Mantua i Venècia en acompanyament de Lucas Pacioli. El març de 1500 està en Venècia i comença a treballar sobre màquines de guerra defensa i respiració sota l'aigua. L'any següent fou hoste dels Sevitas en Florència .En aquest mateix any en la Corte Vecchia va tenir l'estudi per el colós de Francesco Sforza i allà sobre les teulades va fer proves del model aeri. L'any 1502 Leonardo passa al servei de César Borgia com arquitecte i enginyer general seguint-lo en la campanya de la Romaña.

En el 1503 ja en Florència, com membre de la comissió d'artistes encarregats de decidir sobre l'adequat emplaçament del David de Miquel Àngel Buonarroti i també exercí d'enginyer en la guerra contra Pisa. L'any següent aconsella el lloc d'emplaçament de l'estàtua de David. En aquest mateix any mor Piero de Vinci el seu pare . L'any 1505 fa més estudis sobre el vol. Un any desprès es reparteix l'herència del seu pare i Leonardo fou exclòs del repartiment. En aquest mateix any surt cap a Millán ja que fou convidat pel governador francès Carles Chauument.

Llavors fou anomenat pintor i enginyer per Lluís XII .

Da_Vinci_Vitruve_Luc_Viatour.jpgL'any 1508 Leonardo fou a viure a Florència en la casa de Piero Martelli on el 22 de març començà una mescla d'anotacions de matemàtiques i de física. Al setembre d'aquest mateix any es va traslladar a Millán.

El 24 de setembre de 1513 Leonardo va anar a Roma i es va allotjar en el Belvedere del Vaticà (en locals disposats i moblats a propòsit i sota la protecció de Giulano de Medeci) i es va ocupar durant 3 any fins al 1515 d'estudis matemàtics i científics. L'any següent (1514) resideix en Roma i fa viatges a Parma a Sant Angelo a Bolònia i a Florència.

Els 7 de juliol tornà a Roma i acabà una demostració geomètrica. En el 1517 Leonardo va acceptar l'hospitalitat que li va oferir Francesc en el castell de Cloux. El 10 d'octubre Antoni de Beatis menciona la visita que va fer el cardenal a Leonardo. Es diu que li va atacar una paràlisis en la mà dreta i ja li costava colorejar amb la dolçor amb que ho solia fer.

Última_Cena_-_Da_Vinci_5.jpg

El dia 23 d'abril de 1519 Leonardo va fer el testament amb la disposició de ser enterrat en l'església de Saint-Florentin en Ambroise.

Video - El veritable rostre de Leonardo Da Vinci

 

 

 

 

10:40 Enviat per Montse en Art i Cultura | Enllaç permanent | Comentaris (0) | Marcadors: leonardo da vinci, art | |  Imprimir |  del.icio.us | | Digg! Digg | | | | |  Facebook

Els comentaris estan tancats.